Hibás objektum

Múlt, jelen, jövő

Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-ös év hírei:

Április 1-jén megkezdőd9tt "A múlt nyomában kiállítás és helyi érték műhely. A Kapoliak - egy somogyhárságyi művészcsalád" nevezetű kiállítás.

Megnyitás alkalmából a vendégek:

  • Dr. Ujvári Jenő, a Dél- Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület elnöke
  • Kapoli Ilnona, festőművész
  • Szatyor Győző, akadémikus, a Népművészet Mestere
  • Burján István, osztályvezető főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum néprajzi Osztály
  • Gregorics Csabáné, Magyarlukafa polgármestere
  • Fáth József, Somogyhárságy polgármestere

 

2015.04.29. Etnobotanikai műhely - Elfeledett, gyűjthető növények és felhasználásuk -

előadó: Dénes Andrea, botanikus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, és blogger (http://erdokostolo.blogspot.hu)

Felkért hozzászóló: Hergovics Erzsébet (Somogyhárságy)

 

2015.05.27. Helytörténeti műhely - Levéltári adatok Magyarlukafa történetéhez -

előadó: Pásztor Andrea, történész muzeológus Janus Pannonius Múzeum

A somogyhárságyi iskola története - előadó: Gáyerné Lutz Bernadett

Felért hozzászóló: Hoffmann István (Somogyhárságy)

 

 

A kiállított grafikákat és tárgyakat Kapoli ilona, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Somogyhárságyi és Magyarlukafai magánszemélyek kölcsönözték.

Támogatónk: Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal.

A programot a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület szervezte. Programfelelől: Pásztor Andrea. A kiállítás és a programok szervezésében közreműködtek: Gáyerné Lutz Bernadett ésé Babicné Laskai Zsuzsanna.

 

 

 

2014-es év hírei :

A Szigetvári Leader Közösség felkérésére finn testvérfalui kapcsolat felvételét határozta el a Képviselőtestület. Ennek keretében 2014. május 7-11-ig a finn küldöttség Szigetvárra érkezett. Településünkre május 8-án látogattak el, ahol megismerkedrek falunkkal. A többi napon Rózsafa, Nagydobsza falvakba látogattak, akik szintén testvérfalui kapcsolatot alakítottak ki. Egy nap Pécs városával ismerkedtek.

 

Leader pályázat keretében a Somogyhárságy Fejlődéséért Egyesület részére 9.995.084 Ft támogatást hagyott jóvá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal melléképület bővítésére még 2013 évben. A munkálatok március hónapban az önkormányzat udvarában megkezdődtek, 90 m2 terület lesz bővítve.

A pályázat 100%-os támogatásban részesült, viszont a banki és egyéb költségeket az önkormányzat vállalta. A kivitelezés végső határideje 2014. december 31.

A téli átmeneti közfoglalkoztatás keretében szervezett képzések lezárultak (településünkről 7 fő vett részt). Április-május hónapban újabb képzések indultak a munkaügy szervezésében. Takarító képzésben 3 fő, egészségfejlesztő tanfolyamon 4 fő vett részt falunkból.

2014.05.01. csütörtökön került megrendezésre a „Települések Vetélkedője”, a Parasztolimpia helyén.

A Magyar Labdarúgó Szövetség március 3-án „Baranya Megye Labdarúgásért” ezüst fokozatú kitüntetésben részesítette Pataki Jánost. Áldozatos munkájának köszönhetően Kishárságy futball csapata ott szerepelhet a megyei labdarúgás III. osztályban. Önfeláldozóan, szabadidejét sem sajnálva gondoskodik a pálya és környezete minőségének javításáról és évről évre fejleszti a sportöltöző technikai felszereltségét. Településünk sport életének megszervezésében élen jár. Kitüntetéséhez gratulálunk!

Start közfoglalkoztatás négy projektjének keretében 60 fő került foglalkoztatásra 2014. december 31-ig.

Az évek óta húzódó ivóvízminőség javító EU-s program elindult. A szőlősoron a vízvezetéket lefektették, így a csatlakozás lehetősége már mindenki számára biztosított. A rákötést minden gazda egyénileg oldja meg. Jelenleg Antalfaluban folyik a vezeték fektetése. A csapadékos időjárás hátráltatja a munkálatokat, így azok elhúzódása várható. Kishárságyon új kút fúrására kerül sor a régi szomszédságában.

A belvizes projekt keretében Kishárságyon az 5-17 házszám közötti járda melletti vízelvezető árok lapozását fejeztük be.

Belterületi út projekt keretében a Rákóczi u. 4-14. házszámok között az út javítását hajtottuk végre 0-22-es kővel 8-10 cm vastagon.

Mezőgazdasági projekt keretében tarkabab, burgonya, hagyma és fűszerpaprika került termesztésre. A termelt növényeket október elején értékesítettük a lakosság részére is.

Támogatást nyertünk nyári gyermekétkeztetéshez. Június 16 - augusztus 31-ig településünkön 43 gyermek részesült minden munkanapon egyszer két fogásos meleg étkeztetésben, melyet a Somogyapáti konyha készített.

Önkormányzatunk a tanévkezdés megkönnyítésére beiskolázási támogatást nyújtott a településen 25 gyermek részére.

Nyári diákfoglalkoztatás keretében összesen 12 diák vállalt munkát, három hetes időtartamra napi négy órában, mivel csak ilyen feltételek mellett kaptunk támogatást.

Nyári szünidő alatt a Német Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozásával az ebédlő lapozására, csempézésére, valamint asztalok (6 db), székek (36 db) és kályha vásárlására került sor.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat az Óvodában járólapozást, csempézést végeztetett, valamint festéket és szőnyeget vásárolt az óvoda részre.

Július 26-án megrendezésre került Nagypeterdi Ifjúsági Fesztivál, melynek helytörténeti vetélkedőjén Somogyhárságyot Halog Nikolett, Dobor Katalin, Szabó Judit és Orsós Tünde képviselte.A vetélkedőn első helyezést értek el, melyhez gratulálunk! A vetélkedő kapcsolódott a Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület által megrendezésre kerülő „Települések Vetélkedője” sorozathoz.

Iskolánk életében az elmúlt időszakban több jelentős változás is történt.Igazgatónk Szili Ferenc februárban bekövetkezett váratlan, tragikus halála következtében a személyes gyász mellett számtalan fajsúlyos problémát meg kellett oldanuni. A napi ügymenetet áttekintettük és a megváltozott körülményekhez igazítva látták el feladatukat.

2014. szeptember 1-jén jól felszerelt, barátságos környezetben várták a tanulókat, köszönhetően közfoglalkoztatott és technikai munkatársaink nyári munkájának, a somogyhárságyi közfoglalkoztatott szakemberek segítségének. A tantermeink jelentős része megújult. A falak meszelése, festése mellett a bútorok, ajtók, radiátorok mázolása is megtörtént. Sor került a kiszolgáló helyiségek, folyosó festésére is. Ezek mellett természetesen az udvar és a sportpálya gondozása, karbantartása sem maradhatott el.

 

Labdarúgó csapatunk a 2013/2014. évi megyei III. osztályú bajnokságban a 3-ik helyen végzett 20 győzelemmel, 4 döntetlennel és 4 vereséggel.

A tavaszi szezonban csapatunk 14 mérkőzésből 13-at megnyert.

Legtöbb gólt elért játékosok:

Berkics Ferenc (23)

Keresztes Kornél (12)

Tratnyek Gergő (10)

Sportegyesületünk június 28-án egész napos sportnapot rendezett Kishárságyon kb 50-60 fő részvételével.

Megyei Labdarúgó Szövetséghez sportfejlesztési programunk támogatására pályá-zatot nyújtottunk be. Pályázatunk 1.788.000. Ft támogatásban részesült, melyet várhatóan 2015. év első felében kapunk meg.

Fenti támogatást az alábbi fejlesztésekre használhatjuk fel: öltöző felújítás, hangosítás, számítástechnikai eszközök fejlesztése, sporteszközök, sportfelszerelés beszerzése.